10 tips til at lave din egen fotobog

Vi har samlet 10 tips til dig, som skal i gang med at lave en fotobog. Med en fotobog kan du nemlig sørge for, at dine fotos bliver set, frem for at de bliver gemt og glemt i en mappe på computeren. Ikke nok med at bogen er hyggelig at lave, så er den også sjov at kigge i igen og igen for store og små. Du kan for eksempel lave din egen fotobog hos Cewe.dk lige her.

 

 1. Sorter dine billeder
  Inden du overhovedet går i gang, er det en god idé at udvælge de billeder, du gerne vil have med. Læg dem f.eks. i en mappe for sig selv på skrivebordet. Hvis ikke du sorterer dine billeder, kan det hurtigt blive uoverskueligt, når du skal indsætte dine billeder. Gå også igennem din Facebook- og Instagram-profil. De er en guldgrube, når det kommer til at skulle finde stemningsbilleder. Hvis du er meget forudseende kan du også sortere dine billeder løbende, som du tager dem. Eller tage billeder med din fotobog in mente.
 1. Overvej et tema
  Overvej om din bog skal have et tema. Du kan for eksempel samle alle billederne fra året, der gik. Eller måske lave en feriebog eller barnets første bog? Det kan også være, at den ikke skal have noget tema, men ”bare” være en samling af dine bedste fotos. Der er et utal af muligheder for at lave en bog, der er både personlig og unik.
 1. Vælg et passende format
  Der findes mange forskellige formater og størrelser. Rigtig mange! Overvej, hvad det er for en bog, du gerne vil lave. Hvor stor skal den for eksempel være? Og er der et format, der passer bedre til dit tema end andre? Hvis du for eksempel skal lave en bryllupsbog, er det måske bedre med en større fotobog, hvor du rigtig kan vise billederne frem.
 1. Brug tid på at se instruktionsvideoer
  Er det første gang, du laver en fotobog, kan det være en rigtig god idé at bruge lidt tid på at se nogle instruktionsvideoer til designprogrammet. Fotobogsprogrammerne kan rigtig mange smarte ting, som det er rart at være klar over, inden du går i gang. Hvis du er interesseret, kan du læse mere her.
 1. Keep it simple!
  Netop fordi programmerne har så mange funktioner, er det meget fristende at give den fuld gas med farver og figurer. For mange forskellige designs, Cliparts, farver og så videre, kan give siderne et meget rodet look. Derfor: keep it simple! Vælg et par designs og lad dem være gennemgående. Sørg også for, at baggrunden matcher dine billeder – det giver din bog et mere harmonisk udtryk.
 1. Tænk ud af boksen
  Det er dig der bestemmer, hvordan siderne skal se ud. Du behøver altså ikke have de klassiske fire-seks fotos per side – tværtimod! Du kan sagtens have en side, hvor der kun er et enkelt billede på – måske indrammet af en masse små billeder. Eller en side, hvor billederne overlapper hinanden som en collage. Billederne behøver heller ikke komme i kronologisk rækkefølge. Overvej om helhedsindtrykket bliver mere roligt og harmonisk, hvis billeder bliver sorteret efter f.eks. tema eller farver. Mulighederne er uendelige, så tænk ud af boksen og leg med dem.
 1. Indsæt tekst
  De fleste programmer har en tekstfunktion, hvor du kan indsætte billedtekster. Det fungerer rigtig godt til små historier, information og lignende. Men husk, at for meget tekst og for mange skrifttyper også kan gøre siderne tunge. Skriften ser som regel også mindre ud på skærmen end i trykt format. Tommelfingerreglen er derfor, at skriften skal være størrelse 11-14 og overskrifter tilsvarende større.
 1. Giv som gave
  En fotobog er en virkelig god og personlig gaveidé – for eksempel til forældre og bedsteforældre. Så hvis du alligevel er i gang med at lave en fotobog til dig selv, så kan du bestille flere eksemplarer, så du også har til gaver. Vi kan næsten garantere, at det bliver den bedste gave, de får.
 1. Start i god tid
  Det kan godt tage lang tid at lave en fotobog, så start i god tid – især hvis du har en deadline, for eksempel hvis den skal bruges som julegave eller fødselsdagsgave. Mange af programmerne lader dig gemme dit arbejde, så du ikke skal lave det hele på én gang. Det kan også tage et par dage, fra du har bestilt, til du modtager den. Sidst men ikke mindst er det rart at have god tid til at sidde og sysle med detaljerne, så din bog kommer til at se ud præcis, som du vil have den til.
 1. Husk – det er din bog!
  Det er i sidste ende din fotobog. Det er altså dig, der 100 % bestemmer, hvad der skal i, og hvordan den skal se ud. Der er ikke noget rigtigt og forkert. Det vigtigste er, at du husker at have det sjovt, imens du laver din fotobog.