Har du gamle familiebilleder liggende i skuffen? Vi har skrevet en guide til hvordan du bedst samler, scanner og giver dine gamle fotos liv igen.

Scan gamle fotos

Du er måske ligesom alle andre mennesker, som har deres billeder til at ligge alle mulige steder. Især gamle fremkaldte billeder, der ligger i skotøjsæsker eller flyttekasser på loftet eller gemt væk i et skab. Andre billeder befinder sig i fotoalbummer, eller hos familien langt væk fra dig. Dine børnebilleder ligger delvist hos dig selv og i det hjem, hvor du er vokset op. Derudover er der en del af dine teenagebilleder, der er klistret ind i halvfærdige venindebøger; og bryllupsbilledet af dine bedsteforældre har altid været et diskussionsemne mellem dine søskende og dig. Lyder det bekendt?

Så er du ikke alene.

Spoler vi tilbage til min oplevelse for nogle få måneder siden, hvor jeg ville lave en gave til min fars 60 års fødselsdag. Det skulle være en fotogave, for at være helt præcis. Ideen var jeg ville lave en fotobog med alle billeder fra min fars barndom, ungdom og voksenliv. Når man arbejder for et fotoprint firma, bliver man typisk eksperten i familien, der løser den type opgaver.

Før jeg startede projektet med at lave en fotobog, kom jeg til at tænke på hvor jeg mon skulle finde alle familiebillederne henne, og hvor stort et koordineringsarbejde det ville blive. Så jeg kontaktede min søster, men hun vidste ikke hvor billederne var, eller hvem vi skulle spørge. Sikke et projekt! Hvordan skulle jeg få fat i alle billederne?

Det er lidt af et projekt. Derfor har jeg skrevet en praktisk guide til hvordan jeg fik samlet alle billederne til projektet, så du også kan gøre det en dag når du skal lave dit eget familie billede projekt.

1: Jagten på de gode billeder

Ring til familie og venner og fortæl dem, at du regner med deres hjælp til at komme i mål med projektet. Giv dem nok tid til at finde billeder, men ikke alt for lang tid! Der er ikke noget der fungerer bedre end en deadline.

Det er muligt, at det ikke er alle i familien der er lige tekniske, så bed din bedstemor om at sende de bedste billeder med snailmail, og lov at du sender dem tilbage i samme tilstand som da du modtog dem. Til alle andre kan du fortælle dem, at du gerne modtager billederne på e-mail, dropbox, One Drive, osv.

2: Udvælg de bedste billeder

Godt nyt: det sværeste er at indsamle billederne. Hvis du er nået så langt i processen, er der ikke lang vej endnu. Næste skridt er at organisere billederne. Brug tid på at kigge billederne igennem og organisere dem; det hjælper dig når du skal designe bogen.

Når du kigger igennem bunkerne med billeder – digitale eller ikke – så tag de billeder, der fortæller en historie eller får en følelse op i dig. Det er anbefalelsesværdigt at spørge et familiemedlem om hjælp til denne proces, fordi de kender typisk nogle andre historier om nogle af billederne, end du selv gør. De vil også kunne hjælpe med at fortælle om personerne på billederne eller årstallet. Måske får du en historie eller to med på vej, som du ikke kendte.

3: Digitaliser alle billederne

Hvis du er heldig, har du de fleste billeder digitalt, fordi din familie har hjulpet dig med at scanne dem ind, inden de sendte dem til dig. Men hvis billederne er gamle fremkaldelser eller du måske har en hel kasse fra din bedstemors kælder med gamle billeder, så er her et par tricks, som kan bruges til at digitalisere fremkaldelserne, som kan være brugbare.

Brug din mobiltelefon til at tage billeder af dine gamle billeder. Når linsen er tæt nok på billeder, er opløsningen høj nok til at reproducere billedet som fremkaldelse, fotobog eller på en kalender. Det du skal gøre er at finde et sted, der har godt med lys. Undgå direkte sollys, fordi lyset fra solen kan ændre farverne og udseendet på billederne.

Der findes en række forskellige metoder til hvordan du kan digitalisere dine gamle billeder. Vi anbefaler Googles gratis App: ”Photoscan” som gør det muligt, på en nem og overskuelig måde at scanne dine gamle billeder ind på din Smartphone. Appen tager billeder af dine billeder helt uden genskær. Du tager ikke bare et billede af et billede – du opretter forbedrede digitale scanninger med automatisk kantregistrering, perspektivkorrektion og smart rotation.

Download den her: Google PhotoScan

4: Gem og del

Du har nu digitale versioner som du kan dele med alle. Du kan dele dem via Dropbox eller andre cloud-løsninger. På den måde har I alle adgang til billederne via telefonen eller på computeren. Opret en folder og inviter alle dine venner og familie så de får adgang til alle jeres fælles billeder.

Scan gamle billeder

5: Lav dit eget opdaterede fotoalbum

Tid til den sjove del. Der er ingen tvivl om, at det der gør dit fotoalbum til de bedste af dem alle, er de billeder, som du har nøje udvalgt og givet nyt liv ved at digitalisere dem. Nu er det tid til at forevige dem som print, og den bedste løsning for at holde alle billederne samlet er, at lave det som en fotobog. Du kan lave din fotobog hos din foretrukne fotoservice.

Vi har lavet en del fotobøger allerede, så vi ved hvad vi taler om. Klik her for at få vores insider tips til hvordan du får din fotobog til at skille sig ud.