Interview med Bjarne Monsrud

Portræt og fritids fotograf

Bjarne Monsrud er vild med kameraer, og vild med at fotografere.

Siden Bjarne Monsrud var 11-12 år gammel har han fotograferet, eller ”altid”, som han starter med at sige. Han blev inspireret af sin onkel, som han husker ALTID havde sit kamera med.

” Han fotograferede alting”, og Bjarne var den eneste i familien som synes det var spændende, – derfor fik han lov til også at prøve sin onkels kamera.

”dengang skulle man jo vente til billederne var fremkaldt for at se resultaterne. Så det handlede virkelig om at koncentrere sig inden man trykkede på knappen, i dag trykker mange bare, uden af have særlig fokus på det bestemte øjeblik…”

Han har altid elsket at fotografere, og været fascineret af at lege med kameraet, lyset, motiverne og resultaterne.

Bjarne fik sit eget rigtige kamera som omkring 16 årig, han husker ikke helt hvilket, men det var et spejlreflekskamera, med det vi kender, som med filmruller. Han havde Fotolære som valgfag i skolen, og her kunne han fremkalde sine billeder.

monsrud1

Portrætfotograf, – med mange opgaver:

I dag er Bjarnes primære interesse portrætfotografering. Han blev, og er stadig fascineret af de forskellige stemninger man kan skabe ved portrætfotografering. ”Det er helt utroligt hvad det rette lys, den rigtige indstilling af kameraet og fokus kan gøre ved et billede, men der er naturligvis også en stor udfordring i at skabe tryghed for den der fotograferes, da det faktisk er de færreste der er trygge når de står foran et kamera”.

 

Forventninger:

Bjarne har mange forskellige opgaver, og nogle er selvfølgelig nemmere end andre.

Han fortæller: ”Engang kom en mor med sin søn, vi havde aftalt en dato i forvejen. Drengen der lige havde lært og gå, var træt, forkølet og små syg, men den kære mor insisterede på vi gennemførte. Jeg tror jeg skød 200 billeder, og ikke et eneste ville jeg lægge navn til. Nogle vil måske mene at det var en dårlig fotograf, men det fortæller også lidt om, hvor vigtigt det er, at der opstår fortrolighed og sammenspil når der tales om portrætfotografering.”

De bedste opgaver for Bjarne er de opgaver, hvor øjeblikkene ikke kan laves om. Det vil sige opgaver med forventninger og udfordringer. Han fortæller bla. om det at fotografere til bryllupper, de dage kommer jo ikke tilbage.

Bjarne har også fotograferet gravide kvinder, -både med og uden tøj på, disse billeder er noget helt særligt for kunden. De skal være smukke og fremhæve det dyrebareste for kvinden. Så er det alfa og omega med ordentlig lyssætning, og et tillidsfuldt og trygt samarbejde.

monsrud2                                                                                                                                                                                 

Udstyr og Inspiration

Bjarne Monsrud har mange kameraer, og mange forskellige objektiver, men hans fortrukne, eller yndlings kameraet er et CANON 5D M3. Når han laver portrætter, fortrækker han en enten sort eller en hvid baggrund. Der er rigtig mange måder at lave et portrætfoto på, og ikke den slags som de fleste kender fra det årlige skolefoto. Du kan fotografere fra forskellige vinkler, lave close up´s, et godt portræt handler altid om øjnene, lyset og baggrunden. At det hele spiller sammen som man siger.

Bjarnes personlige idol indenfor fotografier er den amerikanske fotograf Jeff Cable, som er kendt for sin evne til at fange følelser på sine billeder.

Hvornår kan man kalde sig for fotograf?

Til dette spørgsmål, svarer han med det samme, og uden den store tøven: ”Altid”.

Enhver som har taget et billede er jo fotografen, men om man vil være dygtig og udvikle sig, og om man vil finde en særlig måde, eller et specielt områdefelt, handler om at øve, øve og atter øve. Det kan man f.eks gøre ved at lege med lyset, og fotografere det samme element igen og igen. Det er også vigtigt at eksperimentere med indstillingerne på kameraet, og måske at prøve forskellige objektiver, f.eks en vidvinklet eller en telelinse. Bjarne Monsrud har sit eget fotostudie, og hans holdning til at redigere er helt klar. ”Det er ligeså vigtig med et ordentligt redigeringsprogram som med selve fotografiet.” Bjarne arbejder med digitale billeder i dag, og bestiller alle sine produkter online.

 

Bjarne Monsrud

Portrætfotograf

moi

Født 8. Januar 1975 i Århus

http:\\monsrud.photography