Interview med Mogens Greve

Hobbyen blev et arbejde:

Mogens Greve tog en uddannelse som bankassistent i en tid, hvor man stadig skrev posteringer i bankbøger – med kuglepen.

Tre måneder som udlært, og så var det slut med den verden for ham. Siden blev det til seks år som hundefører ved flyvevåbnet, så 20 år på et fodboldkontor, og de seneste 10 år, og stadig i skrivende stund, som fotojournalist på den lokale avis.

”De sidste 10 år jeg arbejdede på fodboldkontoret var som informationsmedarbejder. Det var her, den private interesse for kameraet ligeså stille fik lov til at smelte sammen med mit arbejde, og blev til et værktøj jeg brugte mere og mere”

 

Det digitale kamera satte turbo på fotointeressen:

Udviklingen gik stærkt, og Mogens nåede at have adskillige mindre digitale kameraer, inden han fik sit første spejlreflekskamera. ”Dem har jeg nu også haft nogle stykker af, men dog altid kun et ad gangen. Lige nu har jeg et CANON EOS D70, og to linser – EFS-55-250 mm og EFS 18-55 mm.”

Interessen for at fotografere har været der næsten altid. Men det var først i selskab med det digitale kamera, at det for alvor tog fart for Mogens Greve.

”At skyde løs uden at skulle tænke på køb af film og dengang dyre fremkaldelser var én ting, men at kunne se resultatet et splitsekund efter knipset, gav pludselig en masse muligheder for at prøve nye ting af, når jeg nu ikke havde lært det på kurser”

I fritiden handler det også om foto:

For nogle år siden var Mogens så heldig at få et positivt svar tilbage, da han ansøgte om et ret stort beløb til at lave en bog med masser af lokale fotos. Bogen hedder ”SÅDAN LIGGER LANDET”.

Bogen handler om det at bo i et landområde, og om hvordan vi positivt kan udvikle landområderne i Danmark. At borgerne er den vigtigste ressource, og at det er vigtigt med ildsjæle og samarbejde mellem borgerne og kommunerne. Bogen er humoristisk og Mogens Greve har med ord og billeder beskrevet problemstillinger, muligheder og ønsker, som de kan opleves når man bor i et landdistrikt.

Mens bogen blev til, brugte Mogens rigtig meget tid på at finde motiverne i lokalområdet.

”Jeg har stort set altid boet i et landområde, og når jeg kørte rundt, var jeg hele tiden på udkig efter motiver til bogen”

Den bundne opgave med at skrive bogen, lærte Mogens rigtig meget om det at få øje på hverdagens motiver som han kalder dem.

”De er der hele tiden, men det er langt fra alle, der overhovedet bemærker dem. Mange kører barer forbi og ryster på hovedet over det faldefærdige hus, – mens jeg derimod finder mit kamera frem, og glæder mig over det fantastiske motiv”

Mogens Greve har også skrevet og udgivet bogen ”Nøglen til succes” om markedsføring i lokalområdet, og i de seneste år har han deltaget i flere fotoudstillinger. Senest er han også begyndt at lave og sælge store vægfotos til plejecentre, særligt med henblik på demente beboere – se fotori.dk.

 

Fotos som hjælpemiddel:

Det er slet ikke lige meget, hvilke billeder der hænger på væggene i plejecentrene i dag, og særligt til de demente beboere er det helt fundamentalt, at billederne taler til følelser og motiverer til positive tanker og glæde. Når billederne bliver omtalt som et hjælpemiddel, er det fordi de ikke primært har til formål at udsmykke væggene, men skal kunne bruges aktivt i påvirkningen af tankerne hos beboerne på plejecentrene.

”Et af mine mest solgte vægfotos med en lille pigehånd, der holder en tot græs hen til en hestemule, har fået mange positive kommentarer med på vejen,” siger Mogens Greve og fortsætter: ”En plejehjemsleder er ligefrem nervøs for, at fotoet skal blive slidt op, fordi så mange slet ikke kan lade være med at røre ved hestemulen, der hænger på væggen”

Lige netop det illustrerer ganske godt hele tanken bag det at hænge fotos op på væggene på plejecentrene for demente. Og det allerbedste der kan ske, er jo netop, at de bliver slidt op. Det beviser jo i høj grad berettigelsen på præcist dette sted, siger Mogens.

”Det var takket være et rigtig godt samarbejde med CEWE Nordic, jeg fik mulighed for at komme i gang med plejecentrene, og alle de store vægfotos bestiller jeg i dag online hos CEWE.”

IMG_6355-13-90x120_resizeComputer og fotoprogrammer hører med til det at fotografere:

En del af fotoene til plejecentrene bliver til med kameraet på AUTO, men Mogens Greve ”redder” jævnligt et godt motiv ved også at gøre brug af manuelle indstillinger.

”Timerne ved kameraet er generelt sjovere end efterbehandlingen ved computeren, men begge dele er vigtige for et godt resultat. Og når jeg engang imellem arbejder med sort/hvide fotos, kan jeg godt blive virkelig grebet af det”

 

Hans favoritmotiver er dem, som er rundt om os hele tiden. Det der foregår lige foran øjnene på os, men som ”bare lige” skal fanges af kameraet. ”Det gælder eksempelvis de små detaljer, der gør et fotografi til noget helt særligt…. – som manden med Tuborg glasset, hvor måske ikke alle ser, hvordan mave/finger dækker nøjagtigt hver sin del af ordet TUBORG”. (Se billede nederst).

At kalde sine fotos for fotokunst kan være en stor mundfuld, mener Mogens. Han har derfor opfundet ordet ”FOTORIER”, og lavet hjemmesiden fotorier.dk.

 

”Om noget er fotokunst eller ej afhænger af øjnene der ser det. Men jeg ved, at mine fotos er fotorier, så derfor kalder jeg dem det,” afslutter Mogens Greve med et smil.DSCN1160

Mogens Greve

Fotojournalist

mogensgreve

Mogens Greve – Djursland

http://fotorier.dk