Lær at lave en fotobog

Få inspiration til at tage bedre billeder

Pia og Picasso

Hoved-i-hånd3                      ”Et billede lever kun for den, der betragter det.”

Selv om ordene er Pablo Picassos, kommer de stort set ordret ud af Pia Hernøs mund. Og selv om Picasso var maler, og Pia er dedikeret amatørfotograf, deler de her den samme opfattelse. Billeder – om det så er malerier eller fotos – skal ses og diskuteres, det er det, de er til for.

Sådan har Pia haft det lige siden hun fik sit første digitale kamera tilbage i starten af 90’erne. Med HP-kameraet meldte hun sig til en konkurrence ved selv samme firma, og minsandten om hun ikke vandt hovedpræmien med billedet til venstre: for 5000 kr. fotoudstyr. ”Så bliver man lige tændt,” griner Pia Hernø.

En visuel globetrotter

Pia blev født i 1961, og har altid interesseret sig for at udfolde sig kreativt: ”Jeg er visuel. Opfatter gerne visuelt, og udtrykker mig visuelt,” som hun siger. Hun har uddannelser som både håndarbejdslærer og mediegrafiker i bagagen, en stor interesse for strik, og et arbejde hos CEWE, som blandt andet laver fotobøger. Selv hendes mand er ivrig fotograf, så hun forstår at omgive sig med mennesker med samme interesse som sig selv.

Hun dyrker sin interesse for at fotografere så forskellige steder som det solrige Cuba, Hirtshals, Moesgårds bøgeskove eller en forladt bilkirkegård i Sverige.  Nedenstående billede – som for øvrigt er sat sammen af ikke mindre end 11 fotos – er inspireret af et rum fra et sanatorium, og er ét, som Pia har lavet på uddannelsen til mediegrafiker. ”Jeg har taget billedet ind i et nærmest tomt rum, hvor den plade lå på gulvet. Jeg har ligesom bare haft rummet, og tænkt, hvad kan jeg så putte i?” siger Pia.

 

Konkurrencefællesskab

En stor del af Pias fotointeresse går på det fællesskab og de konkurrencer, som følger med. Hun har selv været dommer i fotokonkurrencer og har deltaget i både interne konkurrencer i fotoklubben, internationale konkurrencer, DM i amatørfoto og konkurrencer sponseret af firmaer.  Pia elsker konkurrenceelementet: ”Det er motiverende for mig,” siger hun.

 

Hun har prøvet kræfter med nærmest alle stilarter indenfor fotografi, for eksempel makrofotografering, med vidvinkel, naturfotos og portrætfotos, hvor hun dog grinende tilføjer til det sidste: ”Det er jeg ikke god til – men jeg kan godt lide at prøve det af.”

Redigeringsfasen

Når først Pia har taget billederne, starter andel del af processen. Redigering. ”Jeg har oplevet, at folk siger, ’det er jo snyd det der.’ Men jeg er billedmager. Og jeg håber, at jeg kan lave nogle seværdige billeder. Om de er dokumentarisk korrekte, eller hvad jeg har gjort for at opnå et resultat, det er ligegyldigt,” siger hun.

Og hvis udgangspunktet er skidt, bliver resultatet aldrig helt godt: ”Du kan ikke redde det (et dårligt fotografi, red.). Du kan forskønne det, eller optimere det. Jeg kan mit kamera, og så kan jeg min Photoshop, ” afslutter Pia.

Glem den grønne

Adspurgt om et godt råd til begynderfotografen, har Pia også et bud efter et øjebliks betænkningstid: ”Det skal være forbudt at fotografere på den grønne – det vil sige på auto-knappen.” Man skal altså holde sig fra at lade kameraet vælge alle indstillinger selv, og istedet selv styre alle eller nogle af de tekniske indstillinger.

Til begynderen anbefaler Pia at vælge en indstilling, hvor man enten har kontrol over lukkertiden eller blændetallet. Ved at kontrollere lukkertiden bestemmer du hvor lang tid sensoren i kameraet får lys, mens du ved at justere blændetallet styrer hvor stor en mængde af lys der kommer gennem objektivet.

“Gode kameraer kan meget i dag, men hvis man vil lære det, så skal man enten køre manuelt, eller vælge det der hedder ’blændeprioritet’ eller ’tidsprioritet’.”

Hvis du bruger en af de to prioritetsindstillinger, vil kameraet selv justere de andre indstillinger i forhold til den lukkertid eller det blændetal du har valgt, så du får et godt resultat.

 

Når man har taget billedet og efterbehandlet det i et billedredigeringsprogram, er det en god idé at få det printet ud, da farverne på skærmen godt kan snyde lidt. Og her kan det ikke betale sig at gøre arbejdet selv , hverken i forhold til kvalitet eller pris. ”På det almindelige standard papir er det ikke billigere at printe selv i dag, overhovedet ikke,” siger Pia, som anbefaler at man får det printet ud online, for eksempel hos CEWE.

 

”Der er kommet sådan noget lækkert papir, jeg er ved at prøve at få noget lavet på. Det er den der ’Fine art mat’,” siger Pia, og fortsætter:  ”den der helt dybe ekstra mat, der bliver helt fløjlsagtig, den skal jeg have!”

Picasso hilser af

Nu har vi været på en lille rundtur i Pias visuelle univers. Vi håber, at I er blevet inspireret til at eksperimentere endnu mere med kameraindstillinger, komposition og billedredigering, og har nydt de lækre fotos. Og så kan I jo passende – i Pias og Picassos ånd – diskutere dem vidt og bredt med venner og familie, så billederne bliver ved med at leve – også for eftertiden.

 

Pia Hernø

Pia Hernø

Amatørfotograf

www.fotopixel.dk