Lær at lave en fotobog

Få inspiration til at tage bedre billeder

10 tips til at tage konfirmationsbilleder

Selv om det er koldt og blæsende lige nu, er der ikke længe til, at et nyt kuld af konfirmander springer ud. Vi har samlet 10 tips til dig, som skal fotografere til en konfirmation i foråret. Med disse tips i baghånden vil du være et skridt foran, når den store dag oprinder for den unge konfirmand.

1. Få styr på tidsplanen

Først og fremmest er det vigtigt, at du som fotograf har styr på tidsplanen. Du kan tale med konfirmandens forældre, eller alliere dig med en eventuel toastmaster, for at få at vide hvornår der kan komme underholdningsindslag med potentiale for gode billeder. Så er du klar, både til at knipse gode billeder af indslagene, men også til at fange gæsternes og konfirmandens ansigtsudtryk.

2. Sæt konfirmanden i centrum

Det er ham eller hende, som det hele handler om – nemlig konfirmanden. Da det er konfirmandens store dag, er det vigtigt, at vedkommende er i centrum. Ikke nødvendigvis bogstavelig talt som i midten af dine billeder, men du skal sørge for, at konfirmanden optræder på en del af billederne – og at de billeder du tager, har relevans for konfirmanden. Det er trods alt kun en gang i livet, at man bliver konfirmeret.

 

Konfirmandicentrum

 

3. Tal med konfirmanden

For at få gode portrætbilleder af konfirmanden, er det en god idé at lære ham/hende lidt at kende først. Tal med konfirmanden om dine egne idéer til portrætfotos, men lad endelig også konfirmanden selv komme til orde. For det første vil konfirmanden kunne komme med ideer, som du ikke selv havde tænkt på. For det andet vil modellen efter al sandsynlighed være mere parat til at prøve nogle af dine ideer af, og ikke føle sig utilpas, når du kommer tæt på for at tage gode nærbilleder.

4. Kom tæt på motivet

Hvis du ikke kender konfirmanden godt, kan det virke grænseoverskridende at komme helt tæt på for at tage de gode billeder. Et gammelkendt fotograf-råd er dog, at den bedste zoom sidder i fødderne. For at få de bedste billeder er der altså ingen vej udenom – kom helt tæt på konfirmanden eller begivenheden, for at få de bedste skud i kassen. Du skal selvfølgelig ikke tæt på for enhver pris. Hvis dem du fotograferer ikke føler sig veltilpasse ved at have dig tæt på, bliver du nødt til at eksperimentere mere med kameraets zoom-funktion.

 

beautiful young girl

 

5. Knips løs – evaluér og justér – knips løs igen

Når man tager billeder med et digitalkamera, er der ingen grund til at spare… Tag hellere et billede for meget end et billede for lidt. En god ide kan være at knipse nogle stykker, for derefter at stoppe op, tjekke billederne, og overveje dine indstillinger (blænde, iso, lukketid). Dernæst kan du eventuelt justere indstillingerne – og så knipse lystigt videre.

6. Tag gode billeder i naturligt lys

Naturligt lys giver ofte de bedste billeder. Hvis du har mulighed for det, så tag en stor del af billederne udenfor. Gråvejr er rigtig godt at tage billeder i. Hvis I er så heldige, at det er højt solskin på konfirmationsdagen, kan du med fordel tage billederne et skyggefuldt sted – det giver det bedste resultat. Ellers kan du med vente med at tage for eksempel portrætfotos af konfirmanden til sidst på eftermiddagen, hvor det blødere lys giver bedre billeder.

7. Skift dit perspektiv

Oftest er det letteste for fotografen at tage billeder stående. Det er bare ikke altid, at det er den bedste mulighed for at få et godt foto. Fotografen kan sætte sig på hug eller stille sig op på en stol eller lignende for at få et billede i frø- eller fugleperspektiv. Eksperimentér med de forskellige perspektiver, og find ud af hvad du synes bedst om.


Fugleperspektivkonfirmand

 

8. Skab dynamik i billedet

Det menneskelige øje tiltrækkes helt naturligt af symmetriske billeder. Der er intet galt i at tage symmetriske billeder med motivet (i dette tilfælde oftest konfirmanden) lige i midten af billedet, men for at skabe variation og dynamik i dine billeder, anbefaler vi, at du prøver med andre opstillinger. Du kan for eksempel sørge for at konfirmanden står i enten venstre eller højre side af billedet, og kigger lidt i den modsatte retning, for at skabe et mere interessant billede. Der er masser af muligheder for variation, du skal bare prøve dig frem.

9. Husk omgivelserne

Selv om konfirmanden er i centrum meget af tiden, er det en god idé at få taget billeder af omgivelserne. Det kan
for eksempel være billeder af det sted, som konfirmationen afholdes, bordpynt, mad, gavebord og så videre. Billederne er med til at give en fornemmelse af stemningen til konfirmationen, og er gode til at supplere billeder af konfirmand og gæster.

 

IMG_4433

 

10. Eksperimentér!

Nu har du læst vores tips til, hvordan man kan lave en stribe lækre konfirmationsbilleder. Resten er op til dig. Du er selvfølgelig velkommen til at følge instruktionerne til punkt og prikke, men vi synes nu, at du skulle prøve at eksperimentere lidt selv. Du kan lege med indstillinger på kameraet, billedkomposition, lyssætning og meget mere. Kun fantasien sætter grænser!