Mobilbilleder

Tips til hvordan du tager de bedste billeder med din smartphone.

Vi har vores smartphones med os overalt, om vi så er på vores drømmeferie eller går en tur i haven. Og i godt vejr tager det indbyggede kamera som regel fremragende billeder. Vi vil gerne give dig et par råd til, hvordan du under alle betingelser kan få smukke og skarpe billeder med et personligt præg.

Hold øje med strukturer

Landskaber virker mere interessante, når strukturerne bliver tydelige – hvis for eksempel vinstokke trækker lodrette linjer ned gennem billedet, hvis en bæk løber diagonalt hen over billedets midte, eller hvis horisonten ligger i ”det gyldne snit”: Det betyder, at himmel og jord vægtes 1:3 og 2:3 – eller omvendt. Også ved udformningen kan hjælpemenuen være en god støtte.

fototip1

Hold kameraet lige

Stod træet skævt? Skvulpede havet lidt til højre? Så er det ikke sikkert, at din smartphone blev holdt helt lige. Denne fejl begår selv erfarne fotografer. Tag dig tid og vær sikker på – før du trykker på udløseren – at horisonten er helt lige. Råd: på mange smartphones, for eksempel Samsung Galaxy S4 kan du få vist en hjælpemenu.

Pep billedet op med detaljer

Noget kan i virkeligheden have en svimlende dybde, mens det på billedet er skuffende fladt. Nogle landskabsbilleder kan få endnu mere dybde med et lille trick. Placer en detalje i forgrunden, som giver øjet et holdepunkt og noget at sammenligne med. Det kan for eksempel være en busk, en klippe eller en person.

fototip4

Hold kameraet stille

I skumringen eller ved solnedgang er landskabsbilleder smukkest. Men når der ikke er ret meget lys, er kameraautomatikken svær at håndtere, og belysningstiderne forlænges så meget, at en rysten på hånden kan give et dårligt udfald. Sørg derfor for at holde din smartphone stille. Det ideelle vil være at placere den et sted. Man kan også få stativer med særlige klemmer til smartphones.

Undgå at benytte mobilens zoomfunktion

Ønsker du at fremhæve et smukt naturelement i dit billede?
Grundlæggende gælder dette for al fotografering med smartphones:

Undgå at bruge zoomfunktionen. Hos smartphones forringer den billedkvaliteten, fordi zoomen er digital. Den forstørrer blot via dens software et billedudsnit, hvilket du lige så godt kunne have gjort hjemme ved computeren, og sandsynligvis i langt bedre kvalitet. Så i stedet for at zoome bør du hellere bare gå så tæt på motivet som muligt.